Bıldırcın Kuluçka Süresi

REKLAM ALANI
Bıldırcın Kuluçka Süresi

Öncelikle Bırdırcınları İyi Tanıyalım

Bıldırcınlar sülün familyası grubuna giren yabani avlananılabilir kanatlılar arasına giren küçük kuş türüdür, Yabani bıldırcınlar genelde yaşadığı bölgelerde küçün böcek, ot, ve bitki tohumlarıyla yaşamlarını idame ettiriler, Eti çok lezzetli ve çok faydalıdır, yeryüzünde her bölgede yaşayan farklı ırkları vardır.

REKLAM ALANI

Bıldırcının Tarihçesi

Güney yarım kürede yaklaşık 60 kadar bıldırcın ırkı olduğu söylenmektedir bunlar, Japon bıldırcını; coturnix bıldırcını, Faroah bıldırcını, ekin bıldırcını veya doğu bıldırcını adlarıyla da anılmaktadır. Bıldırcın ırkları arasında Manchurian Golden, British Range, English White ve Tuxedo gibi ırklar vardır.

Bıldırcınlar tavuk ve sülünlerle yakın bir bağa sahiptir. Bıldırcının evcilleşrilmesi 11. yüzyılda Japonya veya Çin’de gerçekleştirilmiştir. Japon bıldırcınları, 12. yüzyıldan önce Japonya’da zevk için ve özellikle sesleri için yetiştirilmiş, sonraları et ve yumurta üretiminde kullanılmış ve son zamanlarda laboratuar hayvanı olarak da önemi artmıştır. II Dünya Savaşı süresince birçok bıldırcın soyu kaybedilmiş, ötücü soy ise tamamen ortadan kalkmıştır. Savaş sonrası yeni bıldırcın soyları yetiştirilmek için yabani bıldırcınlardan yararlanılmıştır. Bıldırcın Sürüleri vücut ağırlığı, yumurta verimi ve tüy rengi gibi faktörler göz önünde bulundurularak ayırt edilmiştir.

Bıldırcın Kuluçka Süresi 1.konu

Bıldırcın kuluçka süresi: Bıldırcınlar tüm kanatlı hayvanlar gibi kuluçkaya yatarlar, Genel kuluçka süresi üç haftadır 18. gün yavrular yumurtadan çıkmaya başlar ve 21. gün kuluçka süresi sona erer. Bıldırcınlar Kuluçkaya yatmadan önce arazide iyice kamufle edilmiş folluk yaparlar. Bıldırcın bu folluğa iki günde bir yumurta bırakır toplamda 9-11 civarı yumurtayı folluğa bıraktıktan sonra dişi bıldırcın kuluçkaya yatar. Yumurtadan civcivler çıkıp kendini besleyecek duruma gelinceye kadar erkek bıldırcın dişi bıldırcını besler dişi bıldırcın’da yavruları besler, 21. günün sonunda kuluçkadan yavrular çıkar.

Bıldırcın Kuluçka Süresi 2.konu

Evcil bıldırcınlar kuluçka içgüdülerini kaybediyorlar, Evcil bıldırcınların üretilebilmesi için suni kuluçka kullanılmalıdır. Kümeslerde yetişen evcil bıldırcınlar kuluçka kabiliyetini kaybetmektedirler. Bıldırcınlar çiftliklerde kuluçka makinesiyle üretilmektedir. Kuluçka makinesine koyulan bıldırcın yumurtalarının döllü olması için itina gösterilmelidir. Kuluçka makinesine konulacak yumurtalar, düzenlenen çiftleştirme kafeslerine iki dişi bir erkek olarak ayırılır, ve bu kafeslerden elde edilen döllü yumurtalar kuluçka makinesine koyulur. Kuluçka makinesine koyulan yumurtaları 38.5 ile 39 derece arası sabit ısı ve %63 ile %73 arası nem oranında tutulur 18 ile 21 gün arasında bıldırcın civcivleri kuluçkadan çıkmaya başlar. Yumurtadan çıkan yavrular direk olarak dışarı alınmaz öncelikler kurumaları için 8 saat kadar beklenmelidir, kuruyan civcivler Kuluçka makinesinden çıkartılır, önceden hazırlanmış 35 derece ısıtılmış kabinli civciv büyütme kafeslerine alınır, civciv büyütme kafesine oldukca hızlı alınmalıdır civcivler ilk çıktıklarından çok üşürler, çok hassas olurlar bu gün sadece 10 dakika üşüyen bir civciv yarın öbür gün ölebilir, bıldırcın civcivleri için ilk hafta 33 ile 35 derece ısıyı sabit tutan civciv büyütme kafesi idealdir. 7 günün sonunda ısı 2 derece düşürülerek 31 ile 33 derece ısı sabitlenir, 3. hafta yine 2 derece düşürülerek 29 ile 31 derece arası ısı sabitlenir, 3. hafta sonunda normal kafeslere alınabilir. Yumurtadan çıkan bıldırcın yavruları çok küçük olduğu için beslenmesine dikkat edilmelidir. Yem iyice öğütülmüş ve su ile karıştırılarak hamur şeklinde verilmelidir. civcivler olgunlaştıktan sonra bir mutfak robotu yardımıyla ince ince doğranmış yeşil ot ve sebze verilebilir.

Bıldırcın kuluçka süresi 3. konu

Kuluçkadan çıkan bıldırcın civcivlerine öncelikle %3 ile %5 oranında şeker içeren su verilmelidir. Şekerli su verildikten yaklaşık 3-5 saat sonra yemleri verilmelidir. Kesinlikle ilk önce şekerli su arkasından yem verilmelidir, Korkmayın açlıktan ölmezler, şekerli su uygulayarak bagırsaklarındaki yumurta kalıntılarını temizleyebilmelerine yardımcı oluyoruz, Kuluçkadan yeni çıkan civcivlere yemin su ile birlikte verilmesi durumunda, sindirim kanalının boşalması olmayacak ve ilk birkaç gün civciv ölümleri artacaktır. Kuluçkadan çıkan bıldırcınların ilk birkaç gününde sulukların içine düşmelerini önlemek amacıyla sulukların su kanalına su içmelerini engellemeyecek şekilde tel örgü kullanılmalıdır.Civcivler ilk üç hafta taban teli genişliği 0.5 cm} olan kafeslerde yetiştirilir. İlk üç hafta sürecinde devamlı ışık verildikten sonra 3.hafta sonu günlük 14-18 saat’e düşürülür. kuluçkaya dair aklınıza takılan her türlü soruyu üyelik yapmadan aşagıdaki yorum bölümüne yazarsanız yardımcı olunacağız, saygıyla sevgiyle hoşcakalın bol çıkımlar dileriz.

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.