CRD Hastalığı Nedir? Doğal Tedavisi Var mı?

REKLAM ALANI
CRD Hastalığı Nedir? Doğal Tedavisi Var mı?

CRD solunum yolu hastalığı genellikle bir veya daha fazla kanatlıda hapşırma-pıskırma ile kendini gösterir. Ayrıca burun akıntısı, balgam, öksürük, hırıltı, solunum bozuklukları ve köpüklü akan gözleri olabilir. Şiddetli durumlarda ise şişmiş sinüsler(göz etrafında şişme şeklinde) görülür ve ölümlere yol açabilir.

Eğer kuşunuz bu belirtilerden herhangi birini gösterirse , genellikle antibiyotik tedavisi önerildiği için veterinerinize danışmanız gerekecektir. Genel olarak veterineriniz tüm hayvanların tedavi altına alınmasını önerecektir. Hastalığı ağırlaşmış hayvanlara sularına ilaç katmak yerine enjeksiyon ile direk antibiyotik tedavisi uygulanması en doğrusudur.

REKLAM ALANI

CRD solunum yolu hastalığına yakalanan hayvanlar diğer sağlıklı olanlardan hemen ayırt edilmelidir.

CRD Hastalığı Sebepleri

Tavuklarda solunum yolu rahatsızlıklarının birçok sebebi bulunmaktadır. Bunların başlıcalarını sıralayacak olursak:

  • Aşırı sıcak ve nemli ortam
  • Beslenme ve havalandırma yetersizliği
  • Isıtma sisteminin yetersizliği
  • Yaşam ortamının düzenli temizlenmemesi
  • Kümesteki hayvan sayısının gerektiğinden fazla oluşu
  • Taşınma sırasındaki kötü koşullar
  • Mevcut olanların arasına yeni dahil olanlar

CRD hastalığına yakalanan hayvanlarda en yaygın görülen bakteri “Mycoplasma Gallisepticum” olarak bilinir. Genellikle şişmiş sinüsler, hapşırma ve köpüklü sulu gözler ile ilişkilidir. Bazı durumlarda eklem şişmelerine ve topallamalara neden olur. Yumurta kabuğunu enfekte edebilir. Böylece yumurta kabuğu rengini ve kalitesini değiştirebilir ve yumurtadan civcivlere geçebilir.

Her yaştaki hayvanlar duyarlı olmasına rağmen, özellikle büyüme çağındaki hayvanlar daha çok yakalanırlar. Seconder enfeksiyonlarla beraber olunca daha şiddetli seyrederler. Bulaşma leteral veya vertical olabilmektedir. Leteral bulaşmada hayvanların hastalar ile teması önemlidir.Ayrıca damlacık enfeksiyonu tarzında da bulaşma olabilir.Bu tür bulaşmada kümesteki hayvanların hepsi hastalanır.

  • Tavuklarda kronik solunum sistemi hastalığı (CRD)
  • Hindilerde infeksiyöz sinuzitise neden olur.
  • CRD özellikle başta E.coli olmak üzere bakteriyel ve viral etkenlerle komplike olur. Böyle vakalar komplike CRD (CCRD) olarak adlandırılır.

Hastalık şiddetlendikçe işaretler burun akıntısı ve köpüklü oküler akıntı ile başlar ve ardından infraorbital sinüslerin şişmesi izlenebilir. Şişkinlik o kadar şiddetli olabilir ki hayvanlar artık gözlerini açamazlar. Hastalık ilerledikçe, öksürük, hırıltı ve nefes darlığı ortaya çıkabilir. Genelleşmiş depresyon, iştahsızlık, kilo kaybı ve yumurta üretiminde düşme sıklıkla ortaya çıkar.

Alınması Gereken Önlemler

Kuşlarınızın enfeksiyonunu önlemenin en iyi yolu; stresi en aza indirmek, kümes yoğunluğunun ve havalandırmanın doğru olduğundan emin olmak ve en az 3 hafta karantinaya alınmış saygın bir tedarikçiden hastalıksız kanatlı hayvan satın almanızdır (Özellikle yerel pazarlardan almamaya çalışın).

CRD Hastalığı Tedavisi

Birçoğunuzun fark edeceği gibi, yukarıdaki patojenler çoğunlukla antibiyotiklere cevap vermeyecek virüslerdir. Bununla birlikte, bu virüsler sıklıkla E. coli ve Pasteurella gibi sekonder bakterilerin enfeksiyona ve ağır vakıalarda kan zehirlenmesine yol açmasına izin verecek kadar solunum sistemine zarar verir. Bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisine ihtiyacınız olacak ve bunun için bir veterinere başvurmalısınız.

Şayet veteriner hekim bulma imkanınız yoksa her eczaneden bulabileceğiniz aşağıdaki ilaçlarla tedavi uygulaması yapabilirsiniz.

7 gün boyunca hergün 2,5 litre suya

  • Klacid 250 mg toz – 1 çay kaşığı
  • Monodoks kapsül – 3 adet
  • Elevit Pronotal – 1 adet

Hergün taze hazırlanarak verilir

7 gün uygulama sonrası böbrekler ve sindirim sistemini düzenlemek için 3 gün sirke ve sonrasında 3 gün kefir verilir.

  • Sirke – 1 litre suya – 1 mililitre
  • Kefir – 1 litre suya – 1 yemek kaşığı

CRD hastalığı doğal tedavi yöntemi henüz bulunmuş değil. Antibiyotik kullanımında dahi hastalık bitmiş gibi görünse de etkilenen hayvanlar ömürleri boyunca taşıyıcı olarak kalabiliyor. Uygun ortam ve koşulları bulduğunda yeniden hastalık hortlayabiliyor veya yumurta yoluyla civcivlere geçebiliyor.

Kuşlarınız kötü hava koşulları veya tüylenme vb. durumlardan çabuk etkileniyorsa, onlara düzenli olarak vitamin ve probiyotik takviyesi yapabilirsiniz. Ayrıca Kefir kullanımının ne kadar önemli olduğunu sakın unutmayın.

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.