Kuluçka Makinası Nasıl Yapılır

REKLAM ALANI
Kuluçka Makinası Nasıl Yapılır

Evde kendi imkanlarınızla kuluçka makinası nasıl yapılır. Öcelikle kuluçka makinesi  yapımı için nasıl bir makina yapmamıza karar vermeliyiz profesyonel bir kuluçka makinasimi yoksa işimizi görsün yeter diyebileceğiniz bi kuluçka makinesimi. Tabiykide herşeyden önemlisi bu işin yapımı için ayıracağınız bütce. Evinizde bir takım malzemeleriniz var diyelim Malzemeden kastım kullanmadığınız, çalışmayan eski ofis tarzı yada tek kapılı, çift kapılı bir buzdolabınız var ve bunu bu iş için degerlendirmek istiyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken husus uzun zamandan beri kullanmadığını buzdolabının kapak contası eskimiş olup içerideki havayı koruyabiliyor olması gerekirse buzdolabınız markasına ve modeline uygun servisinden temin ederek kapak contasını değiştirin en iyi çözüm. Kuluçka makinesi içerisindeki oluşan sıcaklık ve nem kuluçka döneminde yumurtaların sağlığı için oldukça önem taşır. 

Yakınınızda çevrenizde daha önce böyle veya buna yakın projelerle uğraşan arkadaşınız, komşunuz ahbabınız varsa yada elektronik işlerine eli yatkın anlayan birileri  varsa şayet daha keyifli bir kuluçka makinesi yapımı olur.  Bu işleride halletiğimize göre artık ihtiyacımız olan malzemelerimizin bir listesini oluşturmak olacak şimdi bize hangi malzemeler lazım aşağıda vereceğim malzeme listesi buzdolabından kuluçka makinası yapımı içidir. Neticede kuluçka makinesi kabini olarak kullanacağımız gerekli materyallerimiz var.

Buzdolabından kuluçka makinesi yapımı malzemeleri

  • 1) Adet termostat  ( imkanınız varsa dijital olması daha uygun olur ) 
  • 1) Adet nem ve ısı ölçer
  • 1) Adet duy ( ampül için )
  • 1) Adet ampül ( tasaruflu ampülde olabilir )
  • 2) Adet Bilgisayar kasa fanı  dolabınızın büyüklüne göre birde olabilir 2 adet kullanacak kişiler için fanların biri 8 cm diğeri 12 cm lik olmalı
  • 1) Adet timer ( çevirme motorunu belli aralıklarda çevirmesi için )
  • 1) Adet motor cift devir ( yumurtaları 45 derecelik açılarla çevirmasi için )
  • 2) Adet siviç ( viyolümüz belli bir açıya geldiğinde motoru durdurması için )
  • 1) Adet kablo rezidans ( dolap ölçülerinize göre 2 veya 3 metreolabilir )
  • Son olarakta dolabımıza viyollerin oturması için köşebent, plastik veya krom olursa daha uygun olacaktır demir içeride bulunan ısı ve nemden dolayı paslanma yapabilir
  • Gelelim konumuza malzemelerimiz hazır ve kuluçka makinası nasıl yapır sırası ile anlatalım.
  • Termastat: Kuluçka makinesindeki için en önemli malzemelerden biri hiç şüphesiz termostattır. Termostatımızın yüzde ondalığı yani çok hassas olması gerekmektedir. Bu iş için gazlı bir termostat ile yapılabilir diye bir düşünceniz olmasın gazlı termostatı unutun minimum 50 tl civarında ondalıklı hassas bir termostat kesinlikle şart.

Nem ve ısı ölçer: Bu türden malzemelere  fazla bir bütçe kullanmanıza  gerek yok. Problu nem ve ısı ölçerler biraz pahalı. Bu cihazın yerine ortam sıcaklığını ve nemini ölçe bilen bir cihaz almanız dolabımızın viyol raflarının birine tutdurabilirsiniz. dolap içinde nem değerleri sabit olmasa bile gerekli değerleri ortalama olarak tutturmamız işimizi görecektir.

REKLAM ALANI

Duy ve Ampül: Gerektiğinde dolabımızın içinde oluşan faaliyetleri konrol edebilmeniz için dolap büyüklüne göre  bir veya iki adet kullanabilirsiniz. Sonuç itibari ile ampülümüz ısıtma amaçlı kullanmayacağımız için tasarruflu ambül de olabilir sizin tercihinize kalmış.

Fan: Fanlar 220v luk güçlü fanlar olmasında yarar var. Yüksek rpm yani dönüş hızı kuvvetli rulmanlı fan tercih edebilirsiniz. Kuluçka makinesinde sıcaklığın ve nemin makine içerisinde eşit miktarda dolaşması gerekiyor. Aynı zamanda makine içerisine temiz hava alıp pis havayı makineden atma görevini de yine fanlar üstleniyor.Kuluçka makinesinde hava sirkülasyonu çok önemli.

Timer: Kuluçka makinesinde viyol içerisindeki yumurtalar belli aralıklarla hareket ettirilip 45 derece açıda bekletilmesi gerekir. Eğer makinemizin sürekli başında duramıyorsak otomatik bir çevirme sistemi kurmamız gerekir. İşte timer tam bu esnada devreye girer. Timer seçiminde 15 dk lık çift çıkışlı kulucka makinelerine özel timerlar seçmeliyiz. Timer ayarını da sekiz diş içeride, sekiz diş dışarıda olacak şekilde ayarlamalıyız.Bu sayede 2 saat bir yönde 2 saat bir yönde bekleyecek. İlerde daha ayrıntılı anlatacağım.

Motor: Otomatik çevirme sistemlerimiz için son derece önem taşımaktadır. Kullandığınız viyollere göre motorunuzun kaç kg güç çekmesi gerektiğini hesaplayıp ona uygun motorlara karar verebilirsiniz.
Siviç: Bu malzemeler viyolümüz 45 derecelik bir açıya geldiğinde motorun elektriğini keserek durdurmasını sağlar.

Kablo rezidans: Kuluçka makinesi yapımı için kullanacağımız önemli malzemelerden biri diyebiliriz. Dolabımızın içindeki gerek ısı değerlerini sağlacak bir materyaldir. iki farklı çeşiyde bulabilirsiniz birisi metal ve ince boru şeklinde diğeri ise kablo şeklindedir. Metal olanı tercih ederseniz bu ısıtıcıyı sabitlemek için en az üc adet mandala ihtiyac duyacaksınız. bizim tavsiyemiz her yapıya uyum sağlayabilen kablo rezidans tercih etmelisiniz. kablo residansı dilediğiniz şekilse sarabilir ve vakit kaybı yaşamassınız.

Viyol: Yumurtaları koyacağımız plastik aletler. Burada işte yaratıcılığınızı gösterirseniz maliyetleri biraz düşürebilirsiniz. Yanlarını mukavemetli tahtadan yapabilirsiniz örneğin. Altını küçük gözenekli tel ile kapatabilirsiniz.  Yumurtaların hareket etmemeleri için sıyrılmamış antikron sert bakır kablo ile yumurta bölmelerini oluşturabilirsiniz. Size kalmış yada hiç zahmet etmeden hazır plastik viyol satın alabilisiniz tercih sizin.

Etiketler:

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.