Linda Kazı Özellikleri, Bakımı, Yetiştiriciliği
Linda Kazı, Rusya kökenli bir kaz ırkıdır. Başta Çin Kazı olmak üzere birçok kaz cinsi melezlenerek meydana getirilmiştir. İlk olarak 1994 yılında gün yüzüne çıkmış olmasına rağmen dünyanın en verimli kaz ırkı olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Macaristan, Almanya, Fransa başta olmak üzere dünyanın bir çok yerinde Linda Kazı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Rusya’da ise toplam çiftlik hayvanlarının %50’sini Linda Kazı oluşturmaktadır.
Linda Kazı Özellikleri
Linda Kazı, kar beyaz renkli tüylerle kaplıdır. Bacakları ve gagaları turuncu renktir. Erkek Linda Kazı’nın gagasının üzerindeki çıkıntı dişilere nispeten daha büyüktür. Gözleri küçük boyutlu ve koyu renklidir. Çin Kazı kadar olmasa da uzun ve kalın bir boyunları vardır. Linda Kazları uzun, düzgün ve kompakt vücut yapısına sahiptir. Bazı çiftliklerde nadiren gri sırt ve kanat altı tüyleri olan Linda Kazı görülebilmektedir.
Erkek Linda Kazı doğru rasyon yem ve besleme programı ile ortalama 8 kilogram ağırlığa ulaşabilmektedir. Hatta 12 kg olan kazlar da mevcuttur. Dişi Linda Kazı ise 7 kilogram ağırlığa ulaşabilmektedir. Bilinçli yapılacak beslenme ve bakım programı ile mükemmel et ve yumurta verimi elde etmek her zaman mümkündür. Linda Kazı 6 ayıkken yumurtlamaya başlar ve yıllık 50-70 adet yumurta yapar. Yumurtalar yaklaşık 150 gram ağırlığındadır.
Linda Kazı doğası gereği gurk olmamaktadır. Ancak Linda kazlarının en ayırt edici özellikleri kuluçka performansının %90 civarlarında oluşu ve çıkan yavruların mükemmel gelişimidir. Birçok kaz cinsine göre Linda Kazının tüyleri daha kalitelidir.
Aralık ve Haziran gün dönümleri arası kazların çiftleşme ve yumurtlama dönemidir. Bu dönemde çiftleşme ve yumurtlamayı teşvik edecek özel yem programları uygulanabilir.
Linda Kazı Artıları
- Erken olgunluk
- Güçlü bağışıklık sistemi
- Yem ayırt etmemesi
- Isı ve soğuğa karşı dirençli
- Sakin karakterli
- Etinin mükemmel tadı
Linda Kazı Eksileri
Tabii ki diğer kazlar gibi Linda Kazı cinsinin sadece avantajları değil, aynı zamanda dezavantajları da vardır. Linda Kazı, maalesef hymenolipidosis gibi bir hastalığa karşı zayıf bir dirence sahiptir.
Linda Kazı Bakımı
- Barınağın tabanı 10 cm kalınlığında talaş, kağıt kırpıntısı, ince saman veya benzeri bir altlık ile kaplanmalıdır. Tabanın kuru olması hem sıcaklığın hem de yem tüketiminin optimize edilmesini sağlayacaktır.
- Yumurtaya başlayan kazlar için 60 cm genişlik ve derinikte, 50 cm yükseklikte folluklar yapılmalıdır.
- Yemlikler yem israfını önleyecek şekilde tasarlanmalıdır. Suluklar ise kazların içine giremeyecekleri ve suyu dökemeyecekleri şekilde olmalıdır. Yemlik ve sulukların sayısı hayvanların büyüklüğüne ve çevre sıcaklık koşullarına göre değişiklik göstermektedir.
- Linda Kazı 1,5 aylıkken otlamaya başlar. Yeşillik ve çim yemekten çok hoşlanır. Doğru beslenme programı ile 4 ayda 4 kilogram ağırlığa ulaşmaktadır.
- Yetiştirilmeleri ve bakımları diğer kanatlılara göre çok kolay ve masrafsızdır. Hastalıklara karşı dayanıklı olmaları ilaç masraflarını ve ölüm oranını düşürmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.